Takläggare Kungsör

Vi besiktigar och åtgärdar ditt tak | 073-503 87 24

Takläggare

PLÅT – ALLA TIDERS TAK

Plåttak är så vanliga i Sverige, ja i hela Europa att det är svårt att föreställa sig hur vår del av världen skulle se ut utan plåten. Färre människor hade nog överlevt. Plåt har nämligen en enastående förmåga att skydda oss från såväl regn och rusk, som mot hård blåst, köld och hetta. En sak som är säker är att utan plåt på våra byggnader hade många fina byggnadsminnen varit ett minne blott. Ett riktigt bra plåttak kan hålla stånd mot vädrets makter i hundra år. Generation efter generation har vi fötts och levt våra liv under plåttak. En del har aldrig ens hunnit uppleva att plåttaket på släktens huset behöver bytas.

Plåtvalsningen kom i början av 1800-talet och blev något av en revolution. Då var plåtskivorna små jämfört med dagens stora effektiva sjok. Kanske kan dåtidens plåtar inte ens kallas för skivor. Plåtarna från den här tiden var handsmidda och blev inte större än dryga halvmetern breda och runt 45 centimeter höga. Och mycket vackra. De var ungefär millimetern tjocka.

Sen kom de större plåtformaten i samband med att nya metoder introducerades på marknaden. Vid början av  början av 1900-talet hade plåtarna blivit ungefär dubbelt så stora och tjockleken varierade nu eftersom man vill valsa tunnare plåt.

tak

Färre skarvar – bättre tak

Större plåtar var naturligtvis en framgång eftersom de gav färre skarvar på taken och därmed färre risker för att väta skulle lyckas tränga ner i taket.

Sekelskiftet var en viktig tid för plåttaken. Tunnplåtstillverkningen kom igång, vilket gjorde att plåten blev billigare och därmed hade fler råd att skaffa ett plåttak. Det gjorde de också. Plåttak var populärt och brett utspritt bland folket. Också de riktigt “fina” villaägarna fortsatta att använda sig av plåttak.

Populära mansardtak

Under just sekelskiftet blev de så kallade Mansardtaken populära igen. De brutna sadeltaken som först skissats fram av 1600-talsarkitekten  Francois Mansart var mycket omtyckta av 1700-talets högre ståndsmänniskor. Men nu i början av 1900-talet upplevde de här taken alltså en andra våg. Nu ytterligare hundra år senare är dessa hus populära på nytt igen. Vem vill inte bo i en sekelskiftesvilla med brutet tak?

Under senare delen av 1900-talet har den så kallade prefabricerade bandplåten kommit in på marknaden. Det är en tunnare plåt, vilket gör att den har en sämre kvalitet, den håller helt enkelt inte lika länge som den mer traditionella plåten.

Många väljer ändå att använda bandplåt när de ska lägga tak eftersom den är billigare. I dag finns många olika tjocklekar och övriga kvaliteter att välja bland för den som vill satsa på plåttak. Det går till exempel att satsa på ett falsat stålplåtstak av hög kvalitet. Eller låt lägga ett plåttak som lyckas imitera utseendet från ett telgeltak med pannor.

Taket sätter stilen

På äldre hus och andra byggnader är viktigt för helhetsintrycket att man håller sig till den stil som tidigare varit. Dagens takmästare behärskar ofta både äldre byggnadsstilar och toppmoderna. Det går att beställa plåttak till en 2010-tals villa likväl som till det där sekelskifteshuset från 1900-talets början. Plåtarnas format och läggningstekniken hjälper till att bygga husets karaktär.

 

En takläggare som sätter kvalitet, hållbarhet och service i första rummet.